Tjedni presjek cijena CFD ugovora na globalnom financijskom tržištu (15.5.-19.5.2017.), urađen 17.5.2017. godine
Euro je u naletu od petka a u utorak je dostigao najviši nivo od studenoga. Valutni par EUR/USD je dostigao 1,1078 u utorak rano popodne. Tražnja za eurom je podržana preusmjerenjem fokusa investitora sa velikih političkih tema na perspektive monetarne politike u budućem periodu, a poslije pobjede Emmanueal Macrona u Francuskoj. Podaci u utorak su potvrdili rast ekonomije euro zone u prvom kvartalu ove godine od pola posto što je potaklo špekulacije o tome kako bi ECB mogla usporiti svoj program poticajnih mjera.


Dolar je pogođen izveštajima u američkoj i svjetskoj javnosti da je predsjednik SAD, Donald Trump, prije nekoliko dana otkrio povjerljive podatke saveznika SAD o operacijama tzv. islamske države sa Rusijom. To je dodatno uzburkalo i unijelo loš učinak u javnosti koja je još uvijek pod dojmom činjenice i načina na koji je otpušten direktor FBI, James Comey. Dolarski indeks se u utorak rano popodne približavao nivou od 98 poena.


Britanska funta je uglavnom zadržala dobiti od ranije u odnosu na dolar na kratko ispod 1,29 poslije razočaravajućih podataka o inflaciji u UK koji ukazuju na smanjenu ekonomsku aktivnost što ujedno znači i umanjenje šansi za uvećanje kamatne stope Banke Engleske Inače, na sastanku prošlog tjedna, ova banka je zadržala svoju referentnu stopu na 0,25%.


S&P 500 i Nasdaq su u ponedjeljak dotakli nove maksimalne vrijednosti čemu je najviše doprinio rast dionica tehnoloških i energetskih kompanija. Svi veći globalni indeksi su također snažno porasli prethodnog tjedna jer su investitori rasterećeni i s novim optimizmom dočekali pobjedu Emmanuela Macrona. Osim toga, rast cijene sirove nafte pogodovao je indeksima.


Cijena nafte se inače učvrstila na trotjednom maksimumu tokom europskog trgovanja u utorak, dan pošto je cijena uzletila više od 2%, jer su saudijski i ruski ministar dogovorili da produže dogovor o umanjenju proizvodnje do ožujka 2018. godine. Inače, izveštaj Međunarodne agencije za energetiku je ukazao da je tržište ovog energenta na ravnotežnom nivou u prvom kvartalu.


Cijena zlata je u utorak dodatno porasla tokom europskog trgovanja pokušavajući da ostvari rast petu uzastopnu sesiju. Cijena zlata je porasla kao reakcija na lošiju ekonomsku aktivnost u SAD-u, što je utjecalo na investitore da umanje optimizam oko povećanja kamatne stope Federalnih rezervi na sljedećem sastanku u lipnju. Cijena ovog plemenitog metala je u ponedeljak dostigla vrijednost of 1237,40 dolara za finu uncu, što je najveća vrijednost od 4. svibnja, kao reakcija na prethodno objavljene razočaravajuće ekonomske informacije u SAD-u.


Podaci su isključivo informativne prirode. Bez namjere pružanja savjeta za investiciju ili trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom. Možete izgubiti sva sredstva, no ne više nego što imate na računu za trgovanje.