Tjedni presjek cijena CFD ugovora na globalnom financijskom tržištu (19.6.-23.6.2017.), urađen 21.6.2017. godine
Prošli tjedan, euro je blago oslabio u odnosu na američki dolar. Zajednička europska valuta se učvrstila na tečaju od oko 1,115 dolara poslije rezultata drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj gde je ubjedljivu pobjedu odnijela stranka predsjednika Macrona. U petak je Banka Japana potvrdila da će najvjerojatnije nastaviti svoju ultra-ekspanzivnu monetarnu politiku sve dok se ne postigne ciljani nivo inflacije od 2%. Japanski jen je oslabio u odnosu na dolar i zbog mimoilaženja u politici Federalnih rezervi i Banke Japana koje daju podršku jačanju dolara u kratkom roku. Također, snažan rast dionica japanskih kompanija, koji je nošen snažnim oporavkom američkih tehnoloških kompanija, pogurao je indeks Nikkei 225 koji je zabilježio dvogodišnji maksimum.


Federalne reserve su na dvodnevnom sastanku prošli tjedan potvrdile ono što je bilo očekivano… Podignut je ciljani opseg referentne kamatne stope za 0.25% i najavljeno da će se aktivna strana bilance stanja postepeno umanjivati, odnosno da će se prodavati državne i hipotekarne obveznice od vrijednosti koje su u posjedu Fed-a.


Prošli tjedan, cijena zlata je nastavila padati i u utorak je stala na najniži nivo u posljednjih pet tjedana. Agresivni ton jednog od članova Fed-a u ponedjeljak dodatno je dao negativni impuls cijeni zlata jer su osnažena očekivanja da će američka monetarna vlast nastaviti s uvećanjem referentne stope.


Cijena sirove nafte je u jakom silaznom trendu još od svibnja, i ovaj trend se nastavio i prošli tjedan. Tokom trgovanja u utorak, cijena sirove nafte je pala na najniži nivo od studenoga 2016. godine, reagirajući na veliku proizvodnju ovog energenta u svijetu. Broj naftnih bušotina u SAD nastavlja rasti, a prošli tjedan je porastao za šest novih jedinica. To je ujedno 22. Uzastopni tjedan u kojem broj novootvorenih naftnih bušotina bilježi rast. Također, indicije da se svjetska tražnja sa sirovom naftom smanjuje dodatno su utjecali na pad cijene sirove nafte.


Dionice tehnološkog sektora bilježile su pojačane cjenovne oscilacije prošli tjedan kao reakcija na najavu Amazona da će kupiti kompaniju Whole Foods. Ukupna vrijednost kupovine iznosi 13,7 milijardi dolara. Na sastanku sa top menagerima kompanija Apple, Amazon, Google i Microsoft u ponedjeljak, američki predsjednik Donald Trump je obećao ubrzan tehnološki progres inače zastarjele tehnologije koju koristi aktualna državna administracija. U ponedjeljak, indeks S&P500 dostigao je najvišu zabilježenu vrijednost od svog postojanja.


Podaci su isključivo informativne prirode. Bez namjere pružanja savjeta za investiciju ili trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom. Možete izgubiti sva sredstva, no ne više nego što imate na računu za trgovanje.