Tjedni presjek cijena CFD ugovora na globalnom financijskom tržištu (16.10.-20.10.2017.), urađen 18.10.2017. godine
Zajednička europska valuta nastavlja slabiti. Zabrinutost je na visokoj razini zbog političke nestabilnosti koja se ogleda u katalonskoj krizi i rezultatima parlamentarnih izbora u Austriji koji pokazuju uspon desnih političkih snaga u toj zemlji. Međutim, slabljenje eura je limitirano jer bi Europska centralna banka krajem ovog mjeseca treba objaviti detalja plana o postepenom usporavanju programa monetarne stimulacije.

Podaci o inflaciji u rujnu u Ujedinenom Kraljevstvu pokazuju porast na najvišoj razini u posljednjih pet i pol godina, što je još jedan od argumenata Banci Engleske da u narednom periodu uveća svoju kamatnu stopu. Međutim, pat pozicija u pregovorima između UK i EU drži pod (opadajućim) pritiskom britansku valutu. Uprkos pojačanoj volatilnosti, cijena britanske funte prošli tjedan nije se značajno mijenjala.

Japanski jen nije ima veće cjenovne oscilacije, ponajviše zbog predstojećih izbora koji se očekuju u nedjelju. Premijer, Shinzo Abe, ima najveće šanse osvojiti izbore, tj. koalicija stranaka koju on predvodi.

Američka valuta je ojačala na najvišu razinu u posljednjih sedam dana, podržana rastom prinosa na državne obveznice SAD, kao i najavama da američki predsjednik Donald Trump, razmatra da bi mjesto nasljednika Janet Yellen, na čelo Federalnih rezervi, postavi čovjeka koji pozitivnije gleda na stanje američke ekonomije i ima agresivniji stav po pitanju vođenja monetarne politike.

Kriptovalute su nastavile svoj rast. Bitcoin je prošli tjedan dostigao najvišu povijesnu vrijednost, ali se tokom trgovanja u utorak cijena bitcoina nalazi u silaznoj putanji.

Cijena sirove nafte je porasla prošli tjedan, dostigavši najvišu vrijednost u posljednja tri tjedna ponajviše zbog eskalacija tenzija na bliskom istoku. SAD su najavile da namjeravaju povlačenje iz sporazuma u denuklearizaciji Irana, dok su iračke snage sigurnosti zauzele grad Kirkuk koji se nalazi u sjevernom dijelu Iraka a u kome žive pretežno pripadnici kurdske nacionalne manje. Inače, ta regija je bogata nalazištima sirove nafte. Broj naftnih bušotina u SAD je opao za pet jedinica, na 743 ukupno, što je pokazao izvještaj Baker Hughes za tjedan zaključno sa 13. listopadom.

Cijena zlata je nastavila slabiti u ponedjeljak i utorak pavši ispod cijene od 1300 dolara za finu uncu, ponajviše zbog špekulacija da će novi direktor Federalnih rezervi imati oštriji stavu pogledu vođenja monetarne politike. Sve u svemu, na tjednoj razini, cijena plemenitog metala nije se značajno mijenjala.

Podaci su isključivo informativne prirode. Bez namjere pružanja savjeta za investiciju ili trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom. Možete izgubiti sva sredstva, no ne više nego što imate na računu za trgovanje.