Tjedni presjek kretanja CFD instrumenata na globalnom financijskom tržištu - 15.02.2017.
Dolar je ojačao nakon najave Donalda Trampa od prošle sedmice da se, po njegovim rečima, može očekivati „fenomenalni“ plan za smanjenje poreza koji bi trebalo da obuhvati ne samo korporativne aspekte oporezivanja već i umanjenje poreza za pojedince. Optimizam podstaknut njegovim rečima uticao je da američke akcije u ponedeljak dostignu rekordno visoke vrednosti. Ipak, već u utorak, ostavka savetnika za nacionalnu bezbednost novoizabranog predsednika SAD-a, Majka Flina, zaustavila je trend rasta dolara i on je ušao u manju korekciju.


S druge strane, evro, koji je i dalje pod kontinuiranim pritiskom sve oštrije izborne kampanje i neizvesnijeg ishoda u Francuskoj, uspeo je da u ponedeljak ostvari manji rast u odnosu na američki dolar.


U međuvremenu, britanska funta je nakon razočaravajućeg izveštaja o inflaciji, koji je objavljen u utorak, naglo opala u odnosu na dolar. Izveštaj je pokazao da iako su troškovi života porasli tokom januara ipak njihov rast nije ispunio očekivanja. Ranije ovog meseca, Banka Engleske izjavila je da u toku ove godine očekuje rast inflaciji u visini od 2% a naredne i do 2,7% što je znatno iznad ciljane vrednosti od 2%.


Na istoku, pad cena akcija u Japanu ojačao je jen. Neki od japanskih investitora u međuvremenu su počeli da prodaju američki dolar razočarani time što američka valuta nije uspela da nakon vikenda ostvari još veći rast. Sastanak između novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa i premijera Japana Šinco Abea, tokom vikenda, ocenjen je kao uspešan. Na agendi su, čini se, izostavljene osetljive teme trgovinskog protekcionizma i valutnog usaglašavanja nacionalnih valuta. Popustljiviji ton američkog predsednika i prema Kini, u pogledu jedinstva te mnogoljudne države, uneo je dodatnu dozu optimizma na finansijska tržišta.


Zbog toga, ali i neminovne korekcije posle perioda dužeg rasta, cena zlata je u ponedeljak opala na sedmični minimum od 1.220 dolara. Investitori su naklonjeni ulaganju u dolar i američke akcije podstaknuti najavama po pitanju poreskog plana Donalda Trampa.


U poslednjih mesec dana cene fjučersa sirove nafte kreću se u opsegu između 50 i 55 dolara po barelu. Sentiment po pitanju cene ovog energenta je podeljen između nade velikog broja učesnika na tržištu da će dogovoreno smanjenje proizvodnje uroditi dugoročnim plodom i bojazni da će proizvodnja iz uljanih škriljaca u SAD-u narednom periodu nastaviti da raste. Naime, od sredine 2016. godine, proizvodnja se u SAD-u povećala za 7% i vratila na nivo s kraja 2014. S druge strane OPEC, Rusija i neki drugi veliki proizvođači pokazali su ozbiljnu nameru da ispune obećanje i zaista smanje svoju proizvodnju. Prema poslednjim podacima, tokom januara, OPEC je smanjio proizvodnju za 890.000 barela dnevno u odnosu na prethodni mesec, odnosno na ukupno 32,14 miliona barela.


Istorijski pregled

Podaci su isključivo informativne prirode. Bez namjere pružanja savjeta za investiciju ili trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom. Gubici mogu premašiti vaše depozite.