Tjedni presjek cijena CFD ugovora na globalnom financijskom tržištu (7.8.-11.8.2017.), urađen 9.8.2017. godine
Prošlog tjedna, tečaj eura naspram dolaru je ostao praktično nepromijenjen, a nakon priličnih oscilacija u petak kad su objavljeni podaci s američkog tržišta rada. Prema tom izvještaju, broj uposlenih je porastao za 209.000 radnih mjesta u srpnju, što je značajno premašilo očekivanja od 183.000. Ove informacije u kombinaciji sa smanjenjem trgovinskog deficita SAD uspjele su zaustaviti pad američke valute.

Britanska funta je značajno oslabila nakon što je Banka Engleske zadržala kamatnu stopu na postojećoj razini, uz sve manje izglede da će se uvećanje dogoditi u bližnjoj budućnosti. Valutni par GBP/USD se nakon slabljenja stabilizirao na razini od 1,30 dolara. Tijekom prošloga tjedna, tečaj japanskog jena se zadržao na ključnoj razini podrške od 110 jena za jedan američki dolar.

Međutim, rast američke valute je usporen nakon što je u ponedeljak član Odbora za operacije na otvorenom tržištu Fed-a, Džejms Bulard, izjavio da je sadašnja razina kamatne stope i razina monetarne politike sasvim odgovarajuća, imajući u vidu trenutno stanje američkog gospodarstva. Također, porast geopolitičkih tenzija, nakon što je donijeta jednoglasna odluka Savjeta bezbjednosti UN o uvođenju sankcija Severnoj Koreji (zbog razvoja nuklearnog i balističkog programa ove azijske zemlje), također su negativno utjecali na američki dolar.

Bitcoin i Dow Jones burzanski indeksi dosegli su historijske maksimume. Bitcoin je nastavio s rastom nakon što je 1. kolovoza postalo jasno da su novine koje su unijete u funkcioniranje ove kriptovalute ostavile malo podjela na zajednicu naklonjenu Bitcoinu. Dow Jones svoju rekordno visoku vrijednost duguje dobrim rezultatima sezone financijskog izvještavanja za drugi kvartal 2017. godine.

Cijena zlata je porasla u utorak dok tržišni sudionici iščekuju podatke o inflaciji u SAD na mjesečnoj razini kako bi dobili naznake o izgledima za povećanje kamatne stope Federalnih rezervi. Indeks proizvođačkih cijena biće objavljen u četvrtak a, standardni pokazatelj inflatornih kretanja, indeks potrošačkih cijena, biće objavljen u petak. Interes za plemenitim metalom je podržan poslednjih tjedana usljed slabljenja šansi da će doći do trećeg povećanja kamatne stope Fed-a ove godine ali i previranjima i nadmudrivanjima koje su prisutne u političkom establišmentu SAD.

Cijena nafte se donekle stabilizirala u utorak posle vijesti da su isporuke iz Saudijske Arabije na dobrom putu da umanje efekat povećanja proizvodnje u Libiji i SAD. Državna kompanija Aramco će umanjiti isporuke nafte potrošačima u svijetu u rujnu za najmanje 520.000 barela dnevno. Inače, proizvodnja u libijskom nalazištu „Šarara“ se vraća u normalu poslije prekida izazvanog upadom štrajkača u kontrolni centar nalazišta. Podaci od petka govore da je zaključno sa 4. kolovozom broj novootvorenih naftnih nalazišta u SAD umanjen za jednu bušotinu.

Podaci su isključivo informativne prirode. Bez namjere pružanja savjeta za investiciju ili trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom. Možete izgubiti sva sredstva, no ne više nego što imate na računu za trgovanje.