Tjedni presjek kretanja CFD instrumenata na globalnom financijskom tržištu - 29.03.2017.
Američki dolar se nalazi u snažnom silaznom trendu i to linearno prema svim važnijim valutama. U utorak se dolar stabilizirao, pred novo obraćanje Janet Yellen, dok je samo dan pre toga, u ponedjeljak, dotakao najniži nivo još od studenog. Nervoza investitora je usljedila poslije povlačenja važnog zakona koji predstavlja prvi veći test kapaciteta nove administracije u Washingtonu da provodi svoju agendu. Poslovni svijet, ovaj neželjeni razvoj događaja za novu američku Vladu, cijeni kroz prizmu najavljene porezne reforme od koje se mnogo očekuje.


Euro je u fazi jačanja već četvrti tjedan zaredom, a u ponedjeljak je na kratko prešao i granicu od 1,09 dolara. U odnosu na japanski jen, dolar je u ponedjeljak došao do granice od 110 jena ali se ubrzo konsolidirao jer investitori knjiže profite.


Srijeda je povijesni datum za Ujedinjeno Kraljevstvo kad se očekuje i formalno pokretanje procedure izlaska ove države iz Europske unije. Slabiji dolar pomogao je i britanskoj funti dovodeći je čak na razinu od preko 1,26 dolara. Osim toga, inicijativa premijerke Terese May da preduprijedi moguću štetu povodom eventualnog organiziranja novog referenduma u Škotskoj bio je vjetar u leđa britanskoj valuti.


Cijene dionica u svijetu su pokazale mješovite rezultate. Od petka prevladava podozrivo raspoloženje investitora poslije neuspjeha Donald Trampa da pogura zakonski prijedlog kojim opoziva zdravstvenu reformu prethodnog predsjednika. Američki indeks S&P500 je prošlog tjedna zabilježio najviši pad u poslednjih šest mjeseci.


Kurs dolaar se polako stabilizira pa je cijena zlata u utorak blago zastala, i to poslije dva tjedna kontinuiranog rasta i doticanja najviše cijene u posljednjih mjesec dana. Popodne u utorak, uzlazni trend je nastavljen.


Cijena nafte je porasla u ponedjeljak jer proizvodnja nafte u SAD-u ne posustaje. Izvještaj Baker Hughesa od petka je pokazao da se broj bušotina povećao za 21 na 652 ukupno, što je najviši nivo od rujna 2015. godine. Međutim, cijena ovog energenta je već u utorak blago porasla zahvaljujući slabijem dolaru i smanjenju nabavki iz Libije. Također, predstavnici država-članica OPEC-a navode da bi ta organizacija mogla produžiti svoj dogovor o globalnom ograničenju proizvodnje.


Podaci su isključivo informativne prirode. Bez namjere pružanja savjeta za investiciju ili trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom. Možete izgubiti sva sredstva, no ne više nego što imate na računu za trgovanje.