PREGLED GLOBALNOG TRŽIŠTA

General Motors

Poslije velikog opoziva vozila, usljed manjkavosti sistema za paljenje u 2014. godini, GM je preuzeo brojne korake da bi umanjio štetu po svoju reputaciju. Motorna snaga ove kompanije postala je izvršna direktorka, Mary Barra; dijete GM-a i najmoćnija žena, drugu godinu za redom, prema kriterijumima prestižnog magazina Fortune.

Iako i u SAD pozicija kompanije nije neprikosnovena, General Motors je odlično pozicioniran u Kini. Poslije povlačenja GM-a iz Rusije, SAD i Kina (p)ostaju dva najvažnija tržišta za GM. U Europi, brand u vlasništvu GM-a – Opel, biljleži profit poslije dužeg vremena. Od početka svjetske financijske krize, prodaja vozila u SAD-u je porasla 70% i prošle godine dostigla 3,1 mil. vozila, dok je u Kini prodato 3,6 mil. vozila.

Prihodi kompanije su u 2015. godini iznosili 152,4 milijarde dolara. Dok je neto dobit u 2010. godini bila 4,7 milijardi dolara, pet godina kasnije, ona je iznosila 9,7 milijardi. U posljednja četiri kvartala, dobitak po dionici je konzistentno iznad očekivanja (od +15% do +26%). P/E racio od samo 4,05 i P/B od 1,19 ukazuju da se radi o dionici koja ne može donijeti mnogo loših iznenađenja investitorima.

Jak rast cijelokupnog američkog tržišta dionica od početka novembra do kraja 2016. godine, ali i činjenica da ova kompanija spada u tzv. value stocks, pogurale su cijenu ove dionice za preko 10% u posmatranom razdoblju. S druge strane, novoizabrani (budući) predsjednik SAD-a, Donald Trump, najavio je da kompanija iz Detroita treba biti oporeziva na uvoz svojih modela proizvedenih u Meksiku što se nije dobro reflektiralo za kompaniju.

Akcijom GM se 3. siječnja trgovalo po cijeni od 35,17 dolara, a u posljednjih godinu dana varirala je između 26,69 i 37,74 dolara. Prema tehničkoj analizi zasnovanoj na Fibonacci linijama podrške i otpora, kao linija podrške figurira cijena od (oko) 34 dolara, a kao linija otpora nivo od oko 37,5 što može činiti razumne nivoe za postavljanje stop loss, odnosno take profit naloga.

Najnoviji rezultati kompanije za četvrti kvartal 2016. godine očekuju se u prvom tjednu veljače, a očekivana zarada po jednoj dionici (od 1,17 dolara) je prilično niža u odnosu na drugi i treći kvartal 2016. godine.

General Motors


$35.15

+0.31 (+0.89%)


Vrijeme: 22:00 GMT
Datum: 03.01.2017.
GM
General Motors:

Jak rast cijelokupnog američkog tržišta dionica od početka studenog do kraja 2016. godine, ali i činjenica da ova kompanija spada u tzv. value stocks, pogurale su cijenu ove dionice za preko 10% u posmatranom periodu. Akcija GM-a je 3. siječnja iznosila 35,15 dolara, a u posljednjih godinu dana varirala je između 26,69 i 37,74 dolara.

General Motors

General Motors


Instrument: General Motors Company
MT4 Simbol: #GM
Poluga: 1:10
Vrijeme trgovanja: 15:30 - 22:00

Financijske mogućnosti


Preko 100 instrumenata za trgovanje, svi dostupni na jednoj platformi:
Valute (EUR/USD, GBP/USD...)
Robe (Zlato, Nafta, Srebro...)
Dionice (Apple, Google, Yahoo, Twitter, Microsoft, Facebook...)
Indeksi (S&P500, DAX 30...)

Kako da se uključite?

Trgovanje na svjetskom financijskom tržištu predstavlja unosnu financijsku priliku. Zakoračite na svjetsko financijsko tržište sa Fortrade-om i trgujte gdje god da se nalazite preko svog mobilnog, tablet ili desktop uređaja.


 

Izbor analitičara - Pregled

Podaci su isključivo informativne prirode. Bez namjere pružanja savjeta za investiciju ili trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom. Gubici mogu premašiti vaše depozite.