PREGLED GLOBALNOG TRŽIŠTA

Ferrari

Osnovan davne 1939. godine, Ferrari je (p)ostao sinonim za brzinu i moderan dizajn. PoslIJe odvajanja od Fiat Chrysler-a u zasebnu kompaniju, Ferrari, u listopadu 2015. godine, postaje javna kompanija izlaskom naburzu u New Yorku. Njena trenutna tržišna kapitalizacija je preko 13 milijardi dolara. Ambiciozni plan, tada novog izvršnog direktora, Sergia Marchionnea bio je da se prikupi 900 mil. dolara radi provođenja ambicioznog plana. Ferrari je kao nezavisna kompanija pvećao prodaju vozila i, što je važnije, podigao očekivanja o budućim prodajama.

Ponajviše zaslužni za rast prodaje jesu osmocilindrični modeli automobila, od kojih se ističu sportski modeli - 488 GTB i 488 Spider, kao i model Ferrari California, svi u cjenovnom rasponu od 200.000 do 300.000 američkih dolara. Kompanija se drži svoje poslovne filozofije koja favorizira luksuz, visoki kvalitet izrade i prosječnu cijenu vozila od iznad 190.000 dolara na uštrb pvećanja obrta i snižavanja cijena.

Poslije pada prihoda od 7% u 2015. godini, usljedio je rast od 9,3% u prošloj. U isto vrijeme, bilježi se pad trošova prodaje i fiksnih administrativnih troškova što je „glazba za uši“ dioničara. Zarada po jednoj dionici je u sva četiri posljednja kvartala bila iznad očekivanja analitičara, i do 20% više. Prinos na dioničarski kapital je 257%. Trenutni P/E racio je iznad 31, a PEG racio za narednih pet godina, koji stavlja u odnos P/E racio sa očekivanim rastom zarade je projektiran na 1,51, prema web stranici Yahoo finance. U posljednjih godinu dana, cijena dionice je porasla oko 60%, a na dan 16.ožujka, dionica Ferrari-ja je zatvorila po cijeni od 69,34 dolara što je praktično povijesni maksimum.

Rast cijene dionice je, s jedne strane, indikativan sa stanovišta ispravnosti puta kojim ide ova kompanija. S druge strane, ujedno predstavlja i razlog za obazrivost. Poslije razdoblja snažnog cjenovnog rasta, u eventualnom scenariju tržišnih turbulencija i korekcije, može doći do značajne korekcije koja nije opravdana sa stanovišta fundamentalnih pokazatelja, već se više tiče sistemskog okruženja. Međutim, to i jeste svrha mudrog investiranja - gledati konkretne stvari kroz opću sliku.

Ferrari


$69,34

+1.48 (+2.18%)


Vrijeme: 22:30 GMT
Datum: 16.03.2017.
#Ferrari
Ferrari:

Poslije pada prihoda od 7% u 2015. godini, usljedio je rast od 9,3% u prošloj. Zarada po jednoj dionici je u sva četiri posljednja kvartala bila iznad očekivanja analitičara, i do 20% više. Prinos na dioničarski kapital je 257%. Trenutni P/E racio je iznad 31, a PEG racio za narednih pet godina je projektovan na 1,51, prema web stranici Yahoo finance. U posljednjih godinu dana, cijena dionice je porasla oko 60%, a na dan 16.ožujka, dionica Ferrari-ja je zatvorila po cijeni od 69,34 dolara što je praktično povijesni maksimum.

Ferrari

Ferrari


Instrument: #Ferrari
MT4 Simbol: #FERRARI
Poluga: 1:10
Vrijeme trgovanja: 15:30 - 22:30

Podaci su isključivo informativne prirode. Bez namjere pružanja savjeta za investiciju ili trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom. Možete izgubiti sva sredstva, no ne više nego što imate na računu za trgovanje.