Mikroanaliza - Indeks poslovnih aktivnosti koju sastavlja podružnica Federalnih rezervi iz Philadelphije u SAD (U.S. Philadelphia Fed Manufacturing Index)

 • Datum objavljivanja pokazatelja: četvrtak, 18.05.2017.
 • Vrijeme: 14:30 časova

 • Indeks poslovnih aktivnosti podružnice Federalnih rezervi iz Philadelphije u SAD


  U.S. Philadelphia Fed Manufacturing Index

 • Prethodna vrijednost: 22
 • Očekivana vrijednost: 19,5
 • U.S. Philadelphia Fed Manufacturing Index predstavlja rezultate anketiranja proizvođača u Philadelphiji u vezi njihovog odnosa prema trenutnoj ekonomskoj situaciji. Brojevi ispod nule su pokazatelj usporavanja tempa razvoja ekonomije dok brojevi iznad nule indiciraju rast poslovnih aktivnosti.

  Njegova vrijednost se objavljuje svakog trećeg četvrtka u mjesecu. Ima ograničen utjecaj na tržište. Pažljivo ga prate, jer se on objavljuje prije indeksa "NAPM" (National Association of Purchasing Managers' index). Anketa se odnosi na regiju Pennsylvanije, New Jerseya i Delawara. U originalu je poznat pod nazivom "Business Outlook Survey". Ukoliko rezultat bude viši nego što se očekuje, to obično daje pozitivan impuls američkoj valuti. S druge strane, niži rezultat od očekivanog, može se negativno odraziti na američki dolar.

  Komentar:

  Posljednja vrijednost ovog indeksa bila je niža od očekivane. U istom vremenskom periodu, američki dolar je porastao za 0,25% u odnosu na EUR. Jačanje dolara najčešće se negativno odražava na cijenu zlata. Međutim, cijena zlata je nakon objavljivanja informacije porasla za 0,33% zbog iščekivanja ishoda prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj i prateće neizvjesnosti. Rast cijene dolara obično se negativno odražava na cijenu nafte. Cijena nafte je nakon objavljivanja informacije pala za 1,58%.

  Trenutne prognoze ukazuju da će indeks, u četvrtak 18. svibnja, biti na nivou od 19,5 poena.


  Kretanje tri analizirana instrumenta nakon prethodnog objavljivanja

  Valutni par EUR/USD

  Microanalysis EUR/USD 1

  Reakcija valutnog para EUR/USD nakon prethodnog objavljivanja ovog izvještaja:

  Microanalysis EUR/USD 2 * Korišten je jednosatni grafikon.

  Zlato

  Microanalysis GOLD 1

  Reakcija cijene zlata nakon prethodnog objavljivanja ovog izvještaja:

  Microanalysis GOLD 2 * Korišten je jednosatni grafikon.

  Sirova nafta

  Microanalysis CRUDE OIL 1

  Reakcija cijene sirove nafte nakon prethodnog objavljivanja ovog izvještaja:

  Microanalysis CRUDE OIL 2 * Korišten je jednosatni grafikon.

  Podaci su isključivo informativne prirode. Bez namjere pružanja savjeta za investiciju ili trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom. Možete izgubiti sva sredstva, no ne više nego što imate na računu za trgovanje.