Mikroanaliza - INDEX POTROŠAČKIH CIJENA –Core Consumer Price Index (CPI)

 • Datum: Petak 11.08.2017.
 • Vrijeme: 14:30 sati

 • Indikator: Index potrošačkih cijena


  Core Consumer Price Index (CPI) (MoM)

 • Prethodna vrijednost: 0,1%
 • Očekivana vrijednost: 0,2%

 • Indeks potrošačkih cijena je mjesečni izvještaj koji procjenjuje promjene maloprodajnih cijena fiksne potrošačke korpe, izuzev cijene na novu robu i usluge. Uključuje uvoznu robu, usluge primarnih potreba (hrana, odjeća, goriva, prevoz, zdravstvena zaštita itd.) i porez. Analitičari vrlo često koriste tzv. "osnovni pokazatelj", (Core) CPI, koji ne uključuje cijene hrane i energije.

  CPI se često uzima kao glavni pokazatelj razine inflacije. Objavljuje ga Zavod za statistiku rada SAD svakog 13-tog u mjesecu za prethodni mjesec, koji svakog mjeseca utvrđuje cijenu osnovne potrošačke korpe. Podaci se prikupljaju u 85 gradova širom zemlje. Da bi se odredio sastav korpe i relativne težine, Zavod za statistiku rada sprovodi svakih 10 godina proučavanje struktura troškova stanovništva. Međutim, CPI ne uzima u obzir sklonost potrošača da kupuju jeftiniju robu manje poznatih proizvođača. Osim toga, on polazi od najavljenih cijena i zanemaruje sve vrste popusta. On takođe ne uzima u obzir brzo poboljšanje kvaliteta robe i usluga tijekom vremena. U SAD, statistika obuhvata 19000 maloprodajnih trgovačkih firmi i 57000 kućanstava kao reprezentativni uzorak od oko 80% stanovništva zemlje. U sastavu potrošačke korpe 44,1% čine robe i 55,9% - usluge. S obzirom da su cijene za hranu i energiju skloni najvećim promjenama (kako cikličnim, tako i zbog različitih ekonomskih šokova), posebno dolazi pokazatelj Core CPI, u kojem su iz sastava korpe isključeni namirnice i naftni derivati.

  Ukoliko rezultat bude viši nego što se očekuje, to obično daje pozitivan impuls američkoj valuti. S druge strane, niži rezultat od očekivanog, može negativno da se odrazi na američki dolar.

  Ovo je ključni pokazatelj u poslednjih nekoliko mjeseci jer je u fokusu Federalnih rezervi. Nivo inflacije u SAD je niži od planova i želja ove monetarne institucije. Naime, podizanje kamatnih stopa trebalo bi da ide uporedo s rastom inflacije, a to trenutno nije slučaj.

  Komentar:

  Po objavljivanju indeksa potrošačkih cena, koji je bio lošiji od očekivanog, došlo je do pada vrednosti američkog dolara u odnosu na euro za 0,48%. Slabljenje dolara najčešće se pozitivno odražava na cijenu zlata, tako da je nakon objavljivanja rezultata, cijena zlata porasla za 0,86%. U nastavku trgovanja cijena zlata je počela da slabi da bi zadržala dio dobitaka koje je imala prije objavljivanja vrijednosti indeksa potrošačkih cijena.

  Cijena sirove nafte je porasla za 0,75% jer je objavljen izvještaj o zalihama nafte u SAD, koji je pokazao smanjenje zaliha sirove nafte, i podacima o povećanju potražnje u Kini. Trenutne prognoze govore da će vrijednost indikatora Core CPI biti na nivou od 0,2%.


  Kretanje tri analizirana instrumenta nakon prethodnog objavljivanja

  Valutni par EUR/USD

  Microanalysis EUR/USD 1

  Reakcija valutnog para EUR/USD nakon prethodnog objavljivanja ovog izvještaja:

  Microanalysis EUR/USD 2 * Korišten je jednosatni grafikon.

  Zlato

  Microanalysis GOLD 1

  Reakcija cijene zlata nakon prethodnog objavljivanja ovog izvještaja:

  Microanalysis GOLD 2 * Korišten je jednosatni grafikon.

  Sirova nafta

  Microanalysis CRUDE OIL 1

  Reakcija cijene sirove nafte nakon prethodnog objavljivanja ovog izvještaja:

  Microanalysis CRUDE OIL 2 * Korišten je jednosatni grafikon.

  Podaci su isključivo informativne prirode. Bez namjere pružanja savjeta za investiciju ili trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom. Možete izgubiti sva sredstva, no ne više nego što imate na računu za trgovanje.