Mikroanaliza - Bitcoin

Investicija od oko 1000 dolara u 2012. godini bi sada vrijedela preko 4,5 milijuna dolara. Postoji preko tisuću kriptovaluta, a osim Bitcoin-a najznačajnije su Ethereum, Litecoin, Dash, itd. Najveća prednost kriptovaluta ogleda se u nezavisnosti od centralnih banaka. Neizvjesnost u vođenju monetarne politike, visoka inflacija, tiskanje novca, rizik od krađe gotovine i sl. ovdje otpada kao mogućnost. Izdavač Bitcoin-a svi rudari koji "kopaju" i procesuiraju njegov algoritam. Za razliku od tradicionalnih valuta, Bitcoin ne može iskusiti negativne efekte inflacije jer je njegov broj ograničen - na 21 milijun komada. Nedavno se i MMF relativno pozitivno izrazio u pogledu ideje i upotrebne funkcije kriptovaluta. Doduše, postoje drugi nedostaci koji se tiču, uopće, zloupotreba u on-line svetu.

Trenutno glavni rizik kriptovaluta jeste kompromitacija zbog brojnih zloupotreba prilikom izdavanja novih kriptovaluta, a što donekle izaziva negativan spill over efekt i na ostale. Naravno, za najpoznatije valute, negativne posljedice ove vrste su manje. Drugi rizik jest regulatorni rizik, odnosno nepoznanica stava glavnih svjetskih financijskih regulatora u pogledu kriptovaluta pa i Bitcoin-a. Nedavno je Kina zauzela veoma oštar stav prema kriptovalutama. Međutim, ukoliko dio Bitcoin mreže iz nekog razloga padne, novac odnosno transakcije će nastaviti teći u dijelu koji ispravno funkcionira. U Japanu i Južnoj Koreji mogu se plaćati gotovo sve robe i usluge bez ograničenja - benzin, struja, proizvodi sa brojnih automata, čak se radi na oročenoj štednji u bitcoinima. Bitcoin, iako nerazumljiv većem dijelu populacije što se tiče suštinske vrijednosti i načina funkcioniranja, ima perspektivu i čini se da sve veći broj ljudi uviđa njegovu prednost.


Microanalysis 1


Microanalysis 2

Podaci su isključivo informativne prirode. Bez namjere pružanja savjeta za investiciju ili trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom. Možete izgubiti sva sredstva, no ne više nego što imate na računu za trgovanje.