Mikroanaliza - U.S. New Home Sales indeks mjesečne promjene broja prodanih kuća

 • Datum: Petak 23.6.2017.
 • Vrijeme: 16:00 sati

 • Indikator mjesečne promjene broja prodanih ili izloženih kuća u SAD


  U.S. New Home Sales

 • Prethodna vrijednost: 569 000
 • Očekivana vrijednost: 597 000
 • U.S. New Home Sales je izvještaj koji pokazuje broj prodanih obiteljskih kuća u prethodnom mjesecu. Kad je intenzivnija (hipotekarna) kreditna aktivnost banaka, veći je broj odobrenih kredita. Nove kuće zahtevaju novi nameštaj i kućne potrepštine, bijelu tehniku, građevinske i usluge adaptacije. Sve to utječe na povećanje agregatne tražnje što vodi do rasta ekonomske aktivnosti. Kad se to događaja, preispituje se i optimalni nivo prevladavajućih kamatnih stopa u jednoj ekonomiji. U ambijentu nižih stopa privrednog rasta i niže stope inflacije, veći broj prodanih kuća (od očekivanog) indicira pozitivan signal. Ovi podaci, zbog prirode tržišta nekretnina, skloni su sezonskim fluktuacijama. Bez obzira, ovaj izvještaj ostavlja donekle ograničeni utjecaj na financijsko tržište.

  Dakle, više vrijednosti od očekivanja, po pravilu, imaju pozitivan utjecaj na tečaj američkog dolara dok niže vrijednosti ovog pokazatelja, najčešće, utječu na smanjenje vrijednosti dolara.

  Izvještaj se objavljuje jedanput mjesečno.

  Komentar:

  Posljednji izvještaj, za travanj, promjene broja prodanih kuća pokazao je smanjenje broja prodanih kuća u SAD. U tom trenutku, valutni par EUR/USD je opao za 0,41%, što je označilo jačanje dolara u odnosu na euro, mimo logike očekivanja u pogledu ovog pokazatelja. Jedan od glavnih razloga za jačanje dolara je bilo objavljivanje izvještaja PMI koji je u tom trenutku pokazao rezultat bolji od očekivanog.

  Jačanje dolara najčešće se negativno odražava na cijenu zlata, tako da je u satima nakon objavljivanja rezultata cijena zlata pala za 0,94%. Također, jačanje dolara obično se negativno odražava na cijenu sirove nafte. Međutim, ovaj pokazatelj nema direktnog utjecaja na cijenu sirove nafte. Tada je cijena nafte porasla za 0,80% a jedan od glavnih razloga za rast bio je posljedica objavljivanja izvještaja sa sastanka OPEC-a, kad je najavljeno da se produžava dogovor ove organizacije o smanjenju proizvodnje nafte u narednih devet mjeseci.

  Trenutne prognoze ukazuju da će izveštaj US New Home Sales, u petak 23. lipnja , pokazati brojku od 597.000 jedinica.


  Kretanje tri analizirana instrumenta nakon prethodnog objavljivanja

  Valutni par EUR/USD

  Microanalysis EUR/USD 1

  Reakcija valutnog para EUR/USD nakon prethodnog objavljivanja ovog izvještaja:

  Microanalysis EUR/USD 2 * Korišten je jednosatni grafikon.

  Zlato

  Microanalysis GOLD 1

  Reakcija cijene zlata nakon prethodnog objavljivanja ovog izvještaja:

  Microanalysis GOLD 2 * Korišten je jednosatni grafikon.

  Sirova nafta

  Microanalysis CRUDE OIL 1

  Reakcija cijene sirove nafte nakon prethodnog objavljivanja ovog izvještaja:

  Microanalysis CRUDE OIL 2 * Korišten je jednosatni grafikon.

  Podaci su isključivo informativne prirode. Bez namjere pružanja savjeta za investiciju ili trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom. Možete izgubiti sva sredstva, no ne više nego što imate na računu za trgovanje.