Mikroanaliza - Promjena zaposlenosti van poljoprivrede i ukupna stopa nezaposlenosti u SAD-u (U.S. Nonfarm Payrolls and US Unemployment rate)

 • Datum objavljivanja pokazatelja: petak, 8.12.2017.
 • Vrijeme: 14:30 sati

 • Promjena zaposlenosti van poljoprivrede i ukupna stopa nezaposlenosti u SAD


  U.S. Nonfarm Payroll

 • Prethodna vrijednost: 261.000
 • Očekivana vrijednost: 200.000

 • US. Unemployment rate

 • Prethodna vrijednost: 4,1%
 • Očekivana vrijednost: 4,2%

 • U.S. Nonfarm Payroll je izvještaj koji pokazuje ukupan broj novozaposlenih radnika na mjesečnoj razini. Ovaj izvještaj ne obuhvaća zaposlene u državnim službama, nevladinim organizacijama i sektoru poljoprivrede. Ovaj statistički izvještaj se objavljuje prvog petka u mjesecu i služi kao osnova za formuliranje ekonomske politike i predviđanje budućih trendova u ekonomiji. Objavljuje ga Statistički biro Ministarstva rada SAD. Najvažniji podatak u ovom izvještaju je promjena broja ukupno zaposlenih u odnosu na prethodni mjesec. Također, ovaj izveštaj sadrži podatke koji imaju jak utjecaj na kretanje tečaja dolara, cijene dionica, ali i cijene zlata. Predstavlja snažan signal cjelokupnih ekonomskih trendova u zemlji i obuvaća 80% od ukupnog broja zaposlenih čija primanja ulaze u obračun BDP. Statistički podaci iz ovog izvještaja pokazuju i stanje broja zaposlenih po granama privrede (zdravstvo, financije, rudarstvo, građevinski sektor, proizvodnja, veleprodaja, maloprodaja, transport i skladištenje, informacioni sektor). Istovremeno sa objavljivanjem promjene zaposlenosti van poljoprivrede, objavljuje se i službena stopa nezaposlenosti (unemployment rate) na mjesečnoj razini.

  Ukoliko rezultat broja novozaposlenih bude viši nego što se očekuje, odnosno niži kod nezaposlenosti, to obično daje pozitivan impuls američkoj valuti, i to u veoma kratkom roku. S druge strane, niži rezultat od očekivanog, kao i viša nezaposlenost, može se negativno odraziti na američki dolar. Valja naglasiti da su oscilacije oko pola sata nakon objavljivanja najizrazitije te da valutni par ima tendenciju da se vrati u prethodni ravnotežnu razinu.

  Komentar:

  Posljednji izvještaj zaposlenosti van poljoprivrede pokazao je smanjenje broja zaposlenih, dok je ukupna stopa nezaposlenosti, bila manja od očekivane. Podaci o zaposlenosti bili su lošiji od očekivanih,ali je stopa nezaposlenosti bila bolja od očekivane, tako je američki dolar u prvi mah oslabio u odnosu na euro za 0,47%,da bi u daljem trgovanju dolar ojačao za 0,73%. Jačanje dolara najčešće ima negativan utjecaj na cijenu zlata, tako da je cijena zlata opala za 1,15%, kao reakcija na smanjenje broja novozaposlenih i povećanje stope nezaposlenosti. Rast dolara obično se negativno odražava na cijenu sirove nafte. Međutim, cijena nafte je nakon objavljivanja informacije porasla za 2,78%. Jedan od glavnih razloga za rast cijene sirove nafte je očekivanje investitora o produženju ugovora o smanjenju proizvodnje organizacije OPEC-a i zemalja koje nisu članice a veliki su proizvođači sirove nafte u svijetu.

  Trenutne prognoze ukazuju da će US Nonfarm payroll za studeni, koji se objavljuje u petak 8. prosinca, biti na raziniod 200.000 novozaposlenih lica. Za ukupnu stopu nezaposlenosti u studenom, očekuje 4,1%.


  Kretanje tri analizirana instrumenta nakon prethodnog objavljivanja

  Valutni par EUR/USD

  Microanalysis EUR/USD 1

  Reakcija valutnog para EUR/USD nakon prethodnog objavljivanja ovog izvještaja:

  Microanalysis EUR/USD 2 * Korišten je jednosatni grafikon.

  Zlato

  Microanalysis GOLD 1

  Reakcija cijene zlata nakon prethodnog objavljivanja ovog izvještaja:

  Microanalysis GOLD 2 * Korišten je jednosatni grafikon.

  Sirova nafta

  Microanalysis CRUDE OIL 1

  Reakcija cijene sirove nafte nakon prethodnog objavljivanja ovog izvještaja:

  Microanalysis CRUDE OIL 2 * Korišten je jednosatni grafikon.

  Podaci su isključivo informativne prirode. Bez namjere pružanja savjeta za investiciju ili trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom. Možete izgubiti sva sredstva, no ne više nego što imate na računu za trgovanje.