Mikroanaliza - NARUDŽBINE TRAJNIH DOBARA U SAD-u (Durable Goods orders)

 • Datum objavljivanja pokazatelja: petak, 24.03.2017.
 • Vrijeme: 13:30 h

 • Indikator: Narudžbine trajnih dobara u SAD-u


  Core Durable Goods Orders (MoM)

 • Prethodna vrijednost: 0.0%
 • Očekivana vrijednost: 0.5%

 • Durable Goods Orders (MoM)

 • Prethodna vrijednost: 2,0%
 • Očekivana vrijednost: 1,2%
 • Izvještaj o narudžbinama trajnih dobara je mjesečni presjek koji prikazuje narudžbine trajnih dobara u SAD-u, od strane domaćih proizvođača. Nivo ovih narudžbina može ukazati na buduću angažiranost tvornica, a time i na buduću ekonomsku aktivnost. Pojam „trajna dobra“ podrazumijeva vijek trajanja više od tri godine, a obuhvaća širok spektar roba uključujući računalnu opremu, industrijske strojeve, vlakove, zrakoplove i automobile.

  Istovremeno se objavljuju dva izvještaja. Durable goods orders ili ukupne narudžbine trajnih dobara i Core durable goods koje ne obuhvaćaju transportna sredstva i opremu. Transportna sredstva su isključena jer imaju veliku vrijednost (avioni, brodovi itd.) i povremene velike mjesečne narudžbine mogle bi poremetiti pravi trend narudžbina. Oba ova izvještaja objavljuje vladino tijelo - Biro za popis stanovništva. Podaci o narudžbinama trajnih dobara se odnosi na proizvodne objekte čije su godišnje isporuke u vrijednosti od $500 miliona ili više.

  Ukoliko pokazana vrijednost bude znatno viša nego što se očekuje, to obično daje pozitivan impuls američkoj valuti. S druge strane, niži rezultat od očekivanog, može se negativno odraziti na vrijednost američkog dolara.

  Komentar:

  Po objavljivanju izvještaja o narudžbinama trajnih dobara, koji je bio slabiji od očekivanog, došlo je do pada vrijednosti američkog dolara u odnosu na euro za 0,49%. Također, objavljen je izvještaj Nacionalne asocijacije trgovaca nekretninama koji je bio manji od očekivanog što je dodatno poguralo dolar na dno. U nastavku trgovanja, dolar je postepeno povratio gubitke i dostigao vrijednost malo prije objave ovog izvještaja. Slabljenje dolara najčešće se pozitivno odražava na cijenu zlata, tako da je nakon objavljivanja rezultata cijena zlata porasla za 0,66%. U nastavku trgovanja, međutim, cijena zlata je počela padati. Cijena nafte je usprkos slabljenju dolara pala, jer je prethodno objavljen izvještaj Baker Huges-a koji je pokazao porast broja nafnih bušotina u SAD-u, što je imalo jači utjecaj na cijenu nafte od slabljenja dolara. Trenutne prognoze pokazuju da će vrijednost indikatora Core Durable Goods Orders u veljači biti viši za 0,5% u odnosu na prethodni mjesec, a Durable Goods Orders viši za 1,2%.


  Kretanje tri analizirana instrumenta nakon prethodnog objavljivanja

  Valutni par EUR/USD

  Reakcija valutnog para EUR/USD nakon prethodnog objavljivanja ovog izvještaja:

  * Korišten je jednosatni grafikon.

  Zlato

  Reakcija cijene zlata nakon prethodnog objavljivanja ovog izvještaja:

  * Korišten je jednosatni grafikon.

  Sirova nafta

  Reakcija cijene sirove nafte nakon prethodnog objavljivanja ovog izvještaja:

  * Korišten je jednosatni grafikon.

  Podaci su isključivo informativne prirode. Bez namjere pružanja savjeta za investiciju ili trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom. Možete izgubiti sva sredstva, no ne više nego što imate na računu za trgovanje.